Bedrijven zetten plantaardige voeding op de politieke agenda

Minister Jo Brouns ontving een mand met plantaardige producten. Zo lanceert het bedrijvennetwerk Next Food Chain zijn memorandum voor de verkiezingen van 2024. Daarin formuleert het netwerk aanbevelingen om plantaardige voeding te promoten tijdens de komende legislatuur. 

Markt voor plantaardige alternatieven boomt

“Steeds meer burgers eten regelmatig plantaardig”, stelt Karolien Byttebier van Bond Beter Leefmilieu, samen met ProVeg initiatiefnemers van Next Food Chain. “Ruim 40% van de Belgen omschrijft zichzelf als flexitariër, vegetariër of veganist. Burgers begrijpen dat meer plantaardig eten een positieve impact heeft op het klimaat, je gezondheid, de wereldwijde voedselzekerheid en het dierenwelzijn. Ook de Belgische markt voor plantaardige alternatieven boomt: die was in 2022 goed voor een omzet van maar liefst 163,5 miljoen euro. Gezien ook de grote kansen voor Vlaamse producenten, verdient de omschakeling naar meer plantaardige voeding dus een hogere plaats op de politieke agenda.”

Next Food Chain zette dit pleidooi kracht bij door op vrijdag 16 juni een memorandum te overhandigen aan Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns. Dit memorandum verzamelt 17 aanbevelingen rond 4 thema’s: het voedselbeleid, toegankelijkheid, innovatie en landbouw. 

Meer aandacht voor de vernieuwde voedseldriehoek is één van de aanbevelingen, net als het opnemen van correcte info over plantaardige voeding in leerplannen van onder meer gezondheidswerkers. Next Food Chain stelt ook voor dat alle overheidsinstellingen, zoals scholen, ziekenhuizen en kantoren ten minste één volledig plantaardige maaltijd voorzien, en vragen een btw-verlaging tot 0% op plantaardige producten en actieve steun voor boeren bij het telen van eiwitrijke gewassen zoals kikkererwten en soja.

Plantaardige voeding moet de gemakkelijkste en goedkoopste keuze worden

“Via onze aanbevelingen moet plantaardige voeding een gemakkelijke en goedkope keuze worden”, legt Fien Louwagie van ProVeg (tot voor kort EVA vzw) uit. “Wat consumenten zien in de rekken van hun supermarkt, op reclamefolders en op de menukaart van het restaurant om de hoek, heeft veel impact op de keuzes die ze maken. Maar uiteraard spelen ook de prijs, smaak en textuur een grote rol. Daarom vragen we ook extra budgetten om innovatie van de boer tot op het bord te stimuleren.”

Het netwerk vraagt daarom ook extra omkadering voor de boer die eiwitrijke gewassen zoals kikkererwten en soja wilt delen. Frankrijk maakte hiervoor al 100 miljoen euro vrij.

“De opbrengst per hectare kan vaak nog niet concurreren met de teelten die momenteel op het veld staan. Met de juiste omkadering worden deze gewassen een nieuwe bron van inkomsten voor de boer. Ook ecologisch zijn er heel wat potentiële voordelen aan deze teelten,” voegt Karolien Byttebier toe.

Brouns:  “The only way is up”

Om de minister zelf meteen te laten ondervinden hoe makkelijk en lekker het is om plantaardig te eten, ontving hij samen met het memorandum een mand vol plantaardige producten van Belgische ondernemers. Hij ziet een duidelijke rol van de overheid bij het inzetten op meer plantaardige eiwitten. “Het zit in het DNA van onze landbouwers als ondernemers om steeds opnieuw in te spelen op veranderende vragen en trends vanuit de maatschappij en de markt. Verandering biedt altijd uitdagingen, maar ook nieuwe kansen”, aldus minister Brouns. “Vanuit het beleid willen we de Vlaamse landbouwers daarin blijven ondersteunen: zowel in het GLB, via onze Vlaamse eiwitstrategie als via de bredere Vlaamse voedselstrategie wordt er ingezet op meer samenwerking, nieuwe afzetmogelijkheden en de versterking van de teeltkennis. The only way is up voor plantaardige eiwitten in Vlaanderen.”

Lees hier het volledige memorandum

Over Next Food Chain 

Het bedrijvennetwerk Next Food Chain streeft naar een duurzamer voedselsysteem waar plantaardige eiwitten een vanzelfsprekende keuze zijn. Het netwerk werd opgericht in 2019 door ProVeg vzw (tot voor kort EVA vzw) en Bond Beter Leefmilieu. Meer info op nextfoodchain.be 

Plantaardige voeding ProVeg Belgium Next Food Chain

Meer over Plantaardige voeding